Mensen van hetzelfde geslacht mogen per direct met elkaar trouwen op Aruba en Curaçao. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag 12 juli in Den Haag geoordeeld.
Hiermee onderstreept de Hoge Raad een eerdere uitspraak van het gemeenschappelijke Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Het hof oordeelde op 6 december 2022 dat huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht moesten worden toegestaan in de landen. De vrijheid van godsdienst gaat in een democratische rechtsstaat niet zo ver dat men de eigen godsdienstige normen en waarden kan opleggen aan een ander, aldus het hof. Deze uitspraak is nu door de Hoge Raad bevestigd.
Verzet
Het verzet van politiek en kerk op beide eilanden barstte na dit vonnis weer in alle hevigheid los. De regeringen van Aruba en Curaçao gingen tegen de uitspraak in cassatie. Op Aruba werd onlangs een wetsvoorstel dat het homohuwelijk zou toestaan nog verworpen door het parlement.
Mensenrechten
Aruba en Curaçao zijn zelfstandige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden en gaan dus ook zelf over hun wetten. Maar die wetten moeten wel voldoen aan onder meer het Statuut voor het Koninkrijk. Daarin zijn onder meer mensenrechten vastgelegd.
Mensenrechtenorganisaties op beide eilanden stapten eerder al naar de rechter om de legalisatie langs die weg te regelen. De stichting Fundacion Orguyo Aruba zette zich samen met Human Rights Caribbean Foundation op Curaçao sinds 2019 in voor het openstellen van het huwelijk. Ook de internationale organisatie Workplace Pride benadrukte hun steun aan LHBTIQ-ers in Curacao en Aruba die pleitten voor openstelling van het huwelijk.
Veel weerstand, maar het begin is er
Egmar Irausquin, secretaris van stichting Fundacion Orguyo Aruba, verwacht dat de weerstand tegen het besluit ‘groot’ zal zijn op de eilanden. Dit komt volgens hem door nepnieuws rondom het LHBTIQ + thema. Daarmee zou het beeld zijn gecreëerd dat kinderen de dupe worden van de LHBTIQ + gemeenschap. Hij noemt de uitspraak ‘een grote stap, het begin voor gelijkheid’. De langverwachte, historische uitspraak werd dan ook door veel (belangen)organisaties met gejuich ontvangen.
foto: Victor D. Jarzagaray Valencia