Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 03/08/2019
Hele dag

Categorieën


LHBTI-netwerken werken vanuit 7 ministeries samen in de Dutch Government Pride.

Op zaterdag 3 augustus vaart deze overkoepelende stichting mee tijdens de Canal Parade van Pride Amsterdam. Deze parade vraagt ieder jaar wereldwijde aandacht voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van LHBTI’s in het bijzonder.

Deelnemende Rijks-Departementen zijn Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Buitenlandse Zaken, Infrastructuur en Waterstaat, de Belastingdienst, Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Thema

Het thema van Pride Amsterdam dit jaar is “Remember the past, create the future”

We herdenken de Stonewall-rellen, die 50 jaar geleden in New York uitbraken en die een scheidslijn vormen in de geschiedenis van de LHBT-beweging. Een jaar later, in 1970, werd in New York de eerste Pride Parade ter wereld gehouden.

Kernboodschap van Dutch Government Pride

“INCLUSION! Turning stones into bridges”

Van de aanvankelijke stenen muur van protest (Stonewall) naar de dialoog die vandaag de dag wordt gevoerd, is de muur veranderd in een solide brug die de maatschappij verbindt en verenigt. De stenen van de muur van onbegrip en uitsluiting van “het anders zijn” worden meer en gebruikt om juist de verschillende realiteiten van de samenleving te verbinden tot een maatschappij waaraan iedereen op zijn eigen wijze kan bijdragen meer (turning stones into bridges).

De Canal Parade is ontstaan om te laten zien dat de LHBTI gemeenschap er is en maakt zichzelf als groep als zodanig in onze samenleving zichtbaar. Dit gebeurde aanvankelijk eerder om deze gemeenschap zichtbaarheid te geven dan uit protest en later lag de nadruk steeds meer op de verbinding tussen de verschillende facetten van de LHBTI beweging en de maatschappij waar wij deel van zijn. In de loop van de jaren hebben wij gevochten en zijn wij getuige geweest van een transitie naar een maatschappij waarin geweld tegen “het anders zijn” niet meer wordt getolereerd. De rol van de overheid is hierbij ook gewijzigd van strikt handhaver naar een overheid die koploper wil zijn voor gelijke rechten, acceptatie en emancipatie van minderheden.

In 1969 was het niet mogelijk om als ambtenaar open te zijn over je geaardheid of genderidentiteit; 50 jaar later steunt de overheid medewerkers die zich inzetten om een sociaal veilige werkvloer voor LHBTI te creëren. Diversiteit is immers een feit, inclusie is waar wij naar streven, zodat iedereen zichzelf kan zijn en kansen krijgt om zich te ontwikkelen. Als medewerkers van de Overheid zijn wij trots op de voorbeeldrol van onze werkgever met betrekking tot inclusief werkgeverschap en die voorbeeldrol willen we graag meehelpen uitdragen.

Reserveringen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.